Du er her:
Brennende fyrstikk

Brannfellene du bør se opp for i julen

torsdag 20. desember 2018

De fleste brannfarlige situasjoner oppstår fordi vi er uforsiktige. Et par minutters runde i huset før tannpussen minimerer risikoen for at en brann skal oppstå i hjemmet ditt. Vi ønsker at alle våre kunder får en trygg og god julefeiring. Her er sjekklisten for å unngå brann i julen:

Rundt juletider er det ekstra mye fokus på brannsikkerhet. Statistikk viser at det brenner i nesten 50 prosent flere boliger i desember enn i snitt en måned ellers i året. 25 prosent av alle branner starter i levende lys.

I desember er det mørketid. Vi tenner flere levende lys, og pynter huset med gjenstander som er svært brennbare. Kombinasjonen av mer levende lys og mer brennbart materiale i nærheten av disse kan gi uheldige konsekvenser. Legger man til masse mennesker og alkohol oppstår det fort farlige situasjoner. 

Her er noen enkle sjekkpunkter som du bør følge. Brannsikkerhet er ofte banale, og enkle ting – sunn fornuft satt i system,

1. Ikke forlat et rom med levende lys 

Sørg for at alle levende lys er slukket ordentlig før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom med levende lys, og sett ikke levende lys nær brennbart materiale. Det finnes et stort utvalg gode LED-lys på markedet nå, noe som gir deg en ekstra trygghet.

2. Skru av all julebelysning – også på juletreet

Trekk ut støpselet på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme og når du legger deg for kvelden. Ikke slå av juletrebelysning med å skru på pærene. Vi anbefaler LED-pærer på julebelysningen, siden disse pærene avgir mindre varme og er mer brannsikre enn andre lyspærer.

3. Ikke forlat kjøkkenet om komfyren er på

Sjekk at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av, og trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. Dette kan også redusere risikoen for tørrkoking.

4. Skaff deg komfyrvakt. 

Hadde alle hatt det hadde vi nok hatt færre branner.

5. Brenner det i smultgryten? Legg på lokk!

Ikke hell på vann – det sprer flammene. 

6. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin

Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av, og trekk ut støpselet fra stikkontakten.

7. Ikke overbelast skjøteledningene 

Apparater som bruker mye strøm krever ledninger som er tilpasset "mengden" strøm som skal passere. Bruker du skjøteledning her kan du risikere at dimensjonene ikke er kraftige nok. Da kan skjøteledningen bli for varm og begynne å brenne. En tommelfingerregel er at apparater som bruker over 1000 watt ikke bør kobles til med skjøteledning over lengre tid. Panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner er eksempler på slike apparater. Jo mer strøm et apparat bruker, dess kortere tid bør det være koblet til med skjøteledning.

8. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover

Vi anbefaler deg ikke å lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis det er nødvendig å lade om natten, bør du lade rett i stikkontakten og ikke på soverommet. Lad på ryddig, stabilt og ikke-brennbart underlag med optiske røykvarslere i nærheten.

9. Sjekk peis og andre typer ovner

Pass på at du ikke bruker ovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 centimeter unna peis og andre typer ovner.

10. Unngå å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover

Vi anbefaler deg å ikke bruke vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten dersom du kan unngå det.

11. Prøv selv å slukke brannen i startfasen. Det er ikke alltid brannvesenet rekker frem i tide

Hvis brannen allerede er i gang og det er mye brannrøyk, sørg for at du kommer deg ut på en trygg måte.

12. Èn må ta ansvar 

På en fest med for eksempel masse levende lys bør det være minst èn såkalt «designated driver». En med mer årvåkenhet enn alle andre som kanskje blir sløvere og sløvere.

13. Tenk gjennom hva du vil gjøre dersom det brenner

Utfordringen ligger i at vi generelt ikke helt vet hva vi skal gjøre ved en brann. Det er nesten ingen som har en plan på hvordan de skal reagere hvis en brann oppstår. De fleste blir «tatt på sengen» og agerer kanskje stikk motsatt av hva som ville vært fornuftig.

 

Saken er hentet fra DistriktsEnergi